CLIPE DE VIATA

The Time of Your Life
(Premiul Pulitzer pentru dramă)

de William SAROYAN


distributie


JOE - Emil HOSSU

KIT Carson - bătrînul vînător - Virgil OGĂȘANU

NICK - proprietarul barului - Sorin COCIȘ

ARABUL - emigrant - Ion SIMINIE

KITTY Duval - femeia de noapte - Crenguța HARITON

TOM - aghiotantul lui Joe - Lucian GHIMIȘI

WILLIE - comediant și dansator - Alexandru Mike GHEORGHIU

DUDLEY - recrutul - Rareș STOICA

BLICK - ofițer la Moravuri Ușoare - Viorel COMĂNICI

KRUPP - polițistul de cartier - Ionuț ANGHEL

MARY L. - Anca BEJENARU

LOREEN Smith - Anda CAROPOL

MAMA (lui Nick) - Mihaela SUBTIRICĂ
________________________

traducerea: Mircea ALEXANDRESCU și Catinca RALEA / coregrafia: Roxana COLCEAG / costume: Anca RĂDUȚĂ / scenografia: Puiu ANTEMIR / adaptarea textului și regia: Cristian Dumitru

23.11.10

William Saroyan - viata si opera

din caietul-program al spectacolului clipe de viata

„Există în opera și teatrul lui Saroyan o calitate greu sesizabilă cu ajutorul căreia el dă căldură, duioșie, candoare, chiar unor personaje grosolane, aspre (...). Să numim aceasta: capacitatea de a înțelege omenescul oriunde poate fi găsit? Acestui scriitor american de origine armenească i se potrivește aforismul: «Inima își are rațiunile ei, pe care rațiunea nu le cunoaște». Înțelegerea intuitivă, gingășia sufletească, bunătatea mereu disponibilă sunt fațete ale scrisului său, calitățile și limitele lui. Cu acestea îi este lesne să sondeze unele aspecte ale realității, iar uneori să le treacă în plan oniric, în fantezie și simbol. Personajele sale nu au vigoarea și complexitatea oneilliană, construcția lor este restrânsă, redusă la câteva trăsături, acte, gânduri. Și la fel situațiile și conflictele din piesele sale, vădit scrise de un autor epic, cu îndemânare de dramaturg. Dar personajele și situațiile din piesele lui Saroyan își au o prezență care adesea te mișcă și cere aceeași înțelegere de care s-au bucurat din partea autorului. (...)
Personajul Joe, din Clipe de viață, spune la un moment dat: «A trăi înseamnă artă, nu contabilitate». Prin arta lui, Saroyan ne învederează adesea ceea ce scapă contabilizării obișnuite și deschide un mare credit omului moral.”
(din Teatru american contemporan, vol. I–II, Editura pentru literatură universală, București, 1967)

„Scriitorul este un anarhist al spiritului, cum este orice om în adâncul său. El este nemulțumit de toate lucrurile și de toată lumea. Scriitorul este cel mai bun prieten al tuturor și singurul inamic adevărat, bunul și marele inamic. El nu merge împreună cu lumea și nici nu se bucură alături de ea. Scriitorul care este scriitor e un rebel ce nu se oprește niciodată.”
(William Saroyan – The William Saroyan Reader, 1958)


În România, William Saroyan a fost publicat pentru prima dată în anul 1961, în paginile revistei Secolul XX. Au urmat volumele de povestiri: Unu, doi, trageţi ușa după voi (1964), Mă cheamă Aram (1968) și O zi din după-amiaza lumii (1978), iar în 2009 i-a apărut la Editura RAO romanul Comedia umană.
Ca dramaturg, Saroyan a fost prezent pentru prima dată pe o scenă românească în 1964, când Lucian Pintilie a regizat, la Teatrul Municipal (actualul „L.S. Bulandra”), Inima mea e pe înălțimi (My Heart's in the Highlands). Au urmat: Perla şi stridia (The Oyster and the Pearl) la Televiziune, în regia lui Cornel Todea și Hei, oameni buni! (Hello Out There) la Teatrul „Eugène Ionesco” din Chişinău. Un alt text, Oamenii cavernelor (The Cave Dwellers), s-a bucurat de cele mai multe montări începând cu stagiunea ’76–’77 a Teatrului Mic din București și continuând cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați – 1992, Teatrul „Al. Davila” din Pitești – 1994, Teatrul de Stat din Oradea – 2005, Teatrul „George Bacovia” din Bacău – 2007 și Teatrul Studio din Târgu Mureș – 2008.
Clipe de viață (The Time of Your Life) a fost pusă în scenă de Liviu Ciulei la actuala Sală Izvor a Teatrului „L.S. Bulandra”, în 1964. Un spectacol în care el însuși interpreta rolul principal, primind replica unor parteneri de marcă, precum Gina Patrichi, Petre Gheorghiu, Fory Etterle, Dumitru Furdui, Dan Damian, Dorin Dron, Ana Negreanu, Sandu Sticlaru și Mircea Albulescu. „În montarea piesei – mărturisea la data premierei Liviu Ciulei –, am vrut aproape demonstrativ să aleg un drum până acum considerat, dintr-o prejudecată, drept realism prea direct, chiar didactic. Decorul a fost construit pe câteva elemente reale, fiecare detaliu fiind executat cu multă exactitate. Cu alte cuvinte, ne-am propus să oferim pe scenă câteva clipe de viață autentică. Consider că această modalitate e utilă și nu poate fi trecută cu vederea și, aș îndrăzni să spun, că nu e deloc în afara cuvântului modern.”


William Saroyan (1908–1981) s-a născut în Fresno, California, ca fiu al unui emigrant armean. A avut o copilărie nefericită. La trei ani și-a pierdut tatăl și, un an mai târziu, a fost plasat la orfelinatul Fred Finch din Oakland, împreună cu fratele și sora sa – o experiență pe care o va descrie în scrierile sale. După o vreme, mama celor trei frați obține o slujbă la o fabrică de conserve și famila se reunește. La vârsta de 15 ani, tânărul Saroyan descoperă manuscrisele tatălui său și ia decizia să devină scriitor, renunțând la școală. Își continuă educația pe cont propriu, întreținându-se prin tot felul de slujbe. Primele articole au fost publicate în anii ’30 în ziarul armenesc Hairenik. Multe dintre povestirile lui Saroyan se bazează pe experiențele sale din copilăria trăită alături de armenii americani culegători de fructe din San Joaquin Valley. Tema centrală a colecției de povestiri My Name is Aram (1940) – un best-seller internațional – o constituie problema lipsei de rădăcini a imigrantului. Cu prilejul uneia dintre cele două călătorii pe care le face în România, Saroyan se destăinuie redactorului revistei bucureștene Nor Ghiank: „Cea mai îndrăgită dintre cărțile mele este Mă cheamă Aram, deoarece prezintă lumea copilăriei așa cum o văd eu. Scrierile mele sînt personale, întrucât, așternute pe hârtie, întâmplările personale ale cuiva pot deveni o poveste captivantă. Altfel spus, scriu numai despre ceea ce am cunoscut.”
Poveștile lui Saroyan au adus o notă optimistă în contextul perioadei dramatice provocate de Marea Criză interbelică. Dar succesul scriitorului începe să se estompeze în perioada următoare celui de-al Doilea Război Mondial, Saroyan însuși trecând printr-o criză financiară și familială. La începutul anilor ’70, reușește să scape de datorii și să-și îmbunătățească situația materială. Se stinge la vârsta de 72 de ani în orașul său natal Fresno. „Toată lumea trebuie să moară – spunea scriitorul –, dar eu am sperat întotdeauna că se va face o excepție în cazul meu”.


Și în dramaturgia sa, William Saroyan a fost puternic influențat de experiențe profund personale. A respins ideea conform căreia conflictul este esențial într-o piesă de teatru. My Heart’s in the Highlands (Inima mea este pe înălțimi – 1939), prima sa piesă, e o comedie despre un băiețel și familia sa de armeni. Tot în 1939, Saroyan a scris piesa Clipe de viaţă (The Time of Your Life), a cărei acţiune se petrece într-un bar de pe cheiurile din San Francisco. Piesa a avut premiera, în acelaşi an, la Guild Theatre, pe Broadway, din distribuţie făcând parte Gene Kelly, iar coregizor fiind însuși dramaturgul. I-a fost decernat Premiul Pulitzer, dar l-a refuzat, acceptând însă Premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici din New York. Era pentru prima dată când unui scriitor american îi erau acordate ambele premii. Piesa Clipe de viaţă a fost ecranizată la Hollywood în 1948, avându-l în rolul principal pe actorul James Cagney. Cea de-a șaptea artă nu-i era străină lui Saroyan. La acea dată, scriitorul scrisese deja scenariul şi regizase filmul artistic de scurtmetraj The Good Job (1942) pentru Studiourile MGM. Filmul se baza pe o povestire proprie, A Number of the Poor. La scurtă vreme după ce Statele Unite ale Americii intraseră în cel de-al Doilea Război Mondial, Studiourile MGM i-au solicitat lui Saroyan să scrie scenariul unui film care să ridice moralul americanilor. Saroyan a redactat scenariul Comedia umană (The Human Comedy). Celebrul Louis B. Mayer a achiziţionat drepturile de producţie, dar nu i-a îngăduit lui Saroyan să-l regizeze, fapt pentru care acesta a părăsit studioul şi a scris imediat un roman bazat pe acelaşi scenariu. Cartea a apărut în 1943, fiind primul şi cel mai faimos volum al său. În mod ironic, deşi Saroyan a renegat produsul final, pelicula Comedia umană a obținut, în 1944, Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate